Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Όνειρα...

"…μάθε από τα όνειρά σου αυτό που σου λείπει..." W.H. Auden
  
Όταν λέμε πως ονειρευόμαστε να πάμε ένα ταξίδι στο Παρίσι, εννοούμε πως σκεφτόμαστε, με πολύ πάθος και ζήλο, τη μέρα που θα πάμε επιτέλους στο Παρίσι. Το ίδιο συμβαίνει όταν ονειρευόμαστε και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Εξάλλου τα όνειρα αποτελούν απόδειξη πως ο εγκέφαλός μας λειτουργεί ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου.



Τα όνειρα είναι παράγωγα της συνεργασίας μεταξύ υποσυνείδητου και ασυνείδητου. Θα μπορούσαμε να πούμε πως το υποσυνείδητο είναι τα απωθημένα μας και το ασυνείδητο οι νοητικές διαδικασίες που τα επαναφέρουν στο προσκήνιο.

Πιο συγκεκριμένα:

Τα όμορφα όνειρα αντικατροπτίζουν όλες εκείνες τις καταπιεσμένες επιθυμίες μας και τους κρυφούς μας πόθους, ενώ τα άσχημα όνειρα, όλα εκείνα τα άσχημα πράγματα που έγιναν στην πραγματικότητα αλλά δεν θα θέλαμε να συμβούν.


Κατά τη διάρκεια του ύπνου το υποσυνείδητο λειτουργεί και τα φέρνει όλα αυτά στο προσκήνιο μέσω συμβόλων, γι’ αυτό και τα όνειρα χρειάζονται ερμηνεία. Κατά την ερμηνεία θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις σκέψεις και τα συναισθήματα που είχαμε κατα τη διάρκεια του ονείρου, τα οποία με τη σειρά τους θα μας οδηγήσουν σε ειρμούς, και εν τέλει, στο συμπέρασμα. Πολλές φορές η πρώτη σκέψη που μας έρχεται είναι και η απάντηση, δεν είναι απαραίτητο να γίνει αναλυτικότερη ερμηνεία.



Τί γίνεται όταν τα όνειρα επαναλαμβάνονται συχνά;


Επαναλαμβανόμενα όνειρα, που συνήθως πρόκειται για εφιάλτες, συναντάμε συνήθως στην παιδική και εφηβική ηλικία.


Πρόκειται για μια σοβαρή συναισθηματική κατάσταση (π.χ. έντονο στρες, προβλήματα, στοιχεία του χαρακτήρα κτλ.) που επιβαρύνει το άτομο χωρίς να το καταλαβαίνει. Έτσι, ενεργοποιείται το υποσυνείδητο προκειμένου να επανατροφοδοτεί αυτήν την κατάσταση μέσω του ονείρου μέχρι να γίνει κατανοητή. Είναι πολύ σημαντικά τα επαναλαμβανόμενα όνειρα και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς στην ουσία είναι συναγερμός αναζήτησης, και κατά συνέπεια, επίλυσης του εκάστοτε προβλήματος. Συνήθως, τα επαναλαμβανόμενα όνειρα ακολουθούν κάποια συγκεκριμένα μοτίβα (π.χ. επίθεση, αβοηθησία, εγκατάλειψη κτλ), ενώ επίσης θεωρούνται προφητικά. Ίσως γιατί δεν είναι απαραίτητο να συμβεί ένα γεγονός στη ζωή μας, που θα μας επηρεάσει τόσο, ώστε να εκδηλωθεί μέσω του ονείρου, αλλά αρκεί και μια ιστορία ενός φίλου για να έχει το ίδιο αποτέλεσμα, με φυσικό επακόλουθο, όταν ονειρευτούμε το συγκεκριμένο γεγονός και εκείνο έπειτα παρουσιαστεί και στη ζωή μας να θεωρήσουμε το “τότε” όνειρο “προφητεία”.