Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Σχέσεις εξ αποστάσεως

Μάτια που δεν βλέπονται γρήγορα λησμονιούνται… ή μήπως όχι;

Η κοινωνίας μας αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς, συνεπώς θα ήταν σχεδόν απίθανο να μείνει ανεπηρέαστος ο τομέας των ανθρώπινων σχέσεων. Κι ενώ παλαιότερα η σχέση από απόσταση ήταν κάτι ανέφικτο και κατά συνέπεια λίγοι άνθρωποι το τολμούσαν, πλέον λόγω ποικίλων συνθηκών (π.χ. εργασία, σπουδές κτλ) το φαινόμενο της "σχέσης εξ αποστάσεως" βρίσκεται σε έξαρση.

Το ερώτημα είναι αν η απόσταση απομακρύνει το ζευγάρι ή αν το φέρνει ακόμα πιο κοντά;

Η απόσταση μπορεί να είναι και ευεργετική για το ζευγάρι αν το ζευγάρι την αντιμετωπίζει σαν μια συμβατική σχέση. Εξάλλου, ακόμα κι αν ο σύντροφός μας είναι στο διπλανό τετράγωνο, δεν σημαίνει απαραίτητα πως η πληρότητα στη ψυχή μας είναι δεδομένη. Συνεπώς, σε μία σχέση σκοπός είναι να αντιμετωπίζουμε την ψυχική απόσταση κι όχι την χιλιομετρική.

Πιο συγκεκριμένα:

-Από την αρχή της σχέσης το ζευγάρι πρέπει να θέσει  τα "θέλω" του, τα όρια και τους περιορισμούς του, όπως σε κάθε σχέση άλλωστε. Φράσεις  όπως "Ας αρχίσουμε και θα δούμε πως θα πάει…" ή η σκέψη στο πίσω μέρος του μυαλού "Ας βρω και μια καβάντζα.." είναι η αρχή της αποτυχίας. Σκοπός είναι η σχέση να φέρει νοητά τον τίτλο της "επίσημης και σοβαρής" σχέσης με τους αντίστοιχους περιορισμούς, στόχους και υποσχέσεις.

-Κατά τη διάρκεια της σχέσης σκοπός είναι ο ένας να είναι μέτοχος στη ζωή του άλλου ακόμα και εξ αποστάσεως. Επικοινωνήστε με οποιοδήποτε μέσο αρκετά συχνά και καλό θα ήταν να μιλάτε μαζί, είτε για μικρά είτε για μεγάλα θέματα, προκειμένου ο ένας να μην νιώθει εκτός από τη ζωή του άλλου.

-Τον σύντροφό σας τον επιλέξατε και σας επέλεξε. Αυτό σημαίνει ότι θαυμάζετε πράγματα σ’ αυτόν και νιώθετε πράγματα γι’ αυτόν, οπότε καλό θα ήταν να εκφράζεστε!!

- Οι ζήλειες και οι ανασφάλειες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με απόλυτη εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του άλλου. Ενώ οι καβγάδες, καθώς είναι άκρως υγιεινά συστατικά μιας σχέσης, θα πρέπει να περιορίζονται ώστε  να μην ξεφεύγουν και να μην φτάνουν στα έγκατα του παρελθόντος μόνο και μόνο για να πληγωθεί ο άλλος. Το να ξεθάβει κανείς παλαιότερα σφάλματα για να πληγώσει τον άλλον είναι κακό συστατικό ακόμα και μιας συμβατικής σχέσης, πόσο μάλλον μιας σχέσης από απόσταση όπου η δυνατότητα συμφιλίωσης δεν είναι η πολυπόθητη αγκαλιά από το ταίρι μας.

-Βασική προϋπόθεση είναι να αντιμετωπίζετε τη σχέση με θετικό τρόπο….

               …όχι, μια σχέση από απόσταση δεν έχει ημερομηνία λήξης!!!